Regjerende europamester Vetle Bergsvik Thorn og VM-debutant Cedrik Bakke Christophersen sto på startstreken i VM for juniorer kl 5.00 norsk tid, sammen med 60 andre utøvere fra hele verden. De skulle gjennomføre en sprint i samme løypa som elitefeltet, på Gullkysten i Australia. Løypa besto av en 750-metersrunde på svøm, 4 runder på tilsammen 19 km sykling og 5 km løp.

Thorn var en av forhåndsfavorittene etter flere gode plasseringer i sommer. Han ble europamester i Tartu i slutten av juli. Christophersen debuterte som norsk representant i internasjonale konkurranser tidligere i sommer og har hatt en flott utvikling. Hans forventinger til konkurransen var å få til et godt løp og få masse nyttig erfaring.
 
Thorn holdt seg godt framme gjennom hele konkurransen i dag, og opp fra svøm var han nummer 10, ca 12 sekunder etter fremste utøver. Ut på sykkel fikk han raskt los på tet og ble liggende i en tetgruppe som vokste seg stadig større.
 
Thorn forklarer utviklingen av løpet sitt slik:
 
Svømmingen startet helt ok. Det var en del slåssing i starten, men jeg taklet det greit. Vi fikk bølgene mot oss på vei ut. Det gjorde det litt vanskelig å navigere. Men jeg greide meg fint ved å navigere på de andre utøverne og de høye bygningene som ligger rundt her. Jeg følte jeg hadde ok kontakt med de som kom først opp av vannet og inn i T1 [skiftesonen]. Ut på sykkel handlet det om å hente inn gruppen som lå rett foran, og jeg klarte akkurat å komme opp før gruppene ble etablert.
 
Så gikk det rolig på sykkel i starten, Likevel kjente jeg fort at sykkelbeina var ganske dårlige, så jeg prøvde å ikke gjøre altfor mye på sykkel. Jeg dro en del i starten, men det var veldig få som hadde lyst til å gjøre en jobb, og gruppen bak hentet oss. Siden beina fortsatt føltes dårlige, tenkte jeg at jeg måtte spare meg litt til løp. Jeg la meg litt lengre bak. Der slapp jeg å slåss for posisjonen og kunne konsentrere meg om å få i meg næring.
 
En svært stor gruppe kom samlet inn i skiftesonen før løp. Det var fortsatt 33 utøvere ut av 62 startende som hadde mulighet til å dra i land seieren. Thorn var nummer 12 ut av skiftesonen og han begynte innhentingen på dem foran. Etter en av to runder, lå Thorn på en femteplass der de første seks lå tett. Thorn selv opplevde det slik:
 
«Ut på løp var det også tungt i starten, men jeg klarte å jobbe meg opp til gruppen som kjempet om medaljer. Så begynte det å bli fryktelig tungt – beina kjentes blytunge og varmen slo skikkelig inn. Da handlet det bare om å overleve helt inn til mål. Jeg slet skikkelig med å løpe på den siste halve runden.»
 
I forrige VM tok Thorn en femteplass, og hadde mål om et enda bedre resultat denne gangen. I dag ble det til slutt en syvende plass.
«Når jeg kommer ned her for å vinne, er jeg misfornøyd med en syvende plass. Nå må jeg bare se framover mot neste sesong.»
 
Christophersen kom inn på en 48.-plass. Han kom også godt i gang på svømminga i dag: «Jeg havnet i splitten og slapp mye av slåssinga helt i starten, og lå der jeg ville ved første bøye. Jeg fikk til å svømme meg opp til en stor gruppe på vei tilbake igjen. Da jeg kom ut på syklinga, hadde jeg ingenting å tråkke med, og jeg falt rett igjennom. Det er veldig rart, for jeg er vanligvis sterk på sykkel. Det ble tungt, så da var det bare å prøve og komme seg til mål.»
 
«Vetle og Cedrik følte de hadde mer inne, og følte seg litt daue. Men de gjorde begge en god innsats, og vi er fornøyde, selv om jeg vet at guttene hadde håpet på litt mer», forteller landslagssjef Arild Tveiten litt senere på dagen. Han hjelper nå Kristian Blummenfelt, Casper Stornes og Gustav Iden med de siste forberedelsene før den siste elitekonkurransen. «De er innstilt på å kjøre hardt og lage et stort show!», legger han til.
  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Garmin Norge
  • HUUB
  • Nordic Choice Hotels
  • Squeezy Sports Nutrition
  • Larsen Consult
  • Fursetgruppen