2021 ble et fantastisk triatlonår!

Vi ser tilbake på det mest suksessfulle året noensinne (så langt) for det norske triatlonlandslaget.

OL-gull

Vi kan starte midt i sesongen! Med OL-gullet til Kristian Blummenfelt. Selv om det ikke var så mye publikum til stede under ett allerede utsatt OL arrangement, manglet det ikke på entusiasme i den norske triatlonleiren – de ønsket å vinne. Og for en oppvisning det ble. De fleste har vel glemt den rotete starten med båten som blokkerte svømmerne. Men, vi alle husker hvilken rå styrke Kristian Blummenfelt vist når han utklasset de andre utøverne og innfridde sitt hovedmål. Det ble en vinner, men i våre øyne er 8, 11 og 24 plass ekstremt bra plasseringer i et OL, og for oss er Casper Stornes, Lotte Miller og Gustav Iden alle vinnere. Vi gleder oss til OL i 2024 hvor det vil stille noen norske revansjelystende utøvere!

Kristian Blummenfelt vinner gullet i OL. Foto: Geir Owe Fredheim/NIF

Verdensserien WTCS

De som fulgte den internasjonale serien og cupen hadde jo allerede fått med seg flere sterke norske prestasjoner. Blummenfelt hadde i forkant av OL allerede vunnet to løp, etter hverandre, like overbevisende som han gjorde i Tokyo. Gustav Iden og Casper Stornes leverte gode plasseringer selv om det ikke ble pallplasseringer. Lotte Miller ble stadig løftet frem av kommentatorene som en «one to watch» i 2021, og hun var med på å prege mange av de løpene hun kjørte.

Grandfinalen

Årets WTCS grandfinale gikk av stabelen i Edmonton, Canada. Det var noen revansjelystene utøvere som sto på startstreken i august. Det var tett i poengtoppen for en sammenlagt seier og hovedutfordreren fra OL Alex Yee lå på andreplass. Det ble et spennende løp helt til siste slutt, men Blummenfelt gjorde det igjen. Han vinner i løpet i Edmonton, og blir samtidig verdensmester sammenlagt i serien. Den første mannlige utøveren som har både OL-gull og verdensmestertittelen samme året.

 

Flere vil prestere

Solveig Løvseth har hatt en fin formkurve i år og var tatt ut på miksstafettlaget som skulle kvalifisere seg til Tokyo OL. Det ble en flott 4.plass på laget i Lisboa, men de måtte være blant de tre beste for å gå videre. Til OL i Paris 2024 blir det å stille et miksstafettlag et av våre store mål! Løvseth hadde flere gode plasseringer gjennom sesongen, men 2.plassen i Dnipro i Europacupen er vel den beste og den sureste, ettersom hun som vant nå er tatt i doping. Sebastian Wernersen gjorde det bra når han representerte Norge i Riga og kom inn på en sterk 2.plass. Vi gleder oss til å se hva disse kan få til i årene som kommer!

Solveig Løvseth i verdenscup-en i 2021. Foto: Tommy Zaferes.

Cupen for 2022, i 2021

Koronaen har gitt idretten mange utfordringer og en av de har vært avvikling av konkurranser. Det ble derfor noen ekstra arrangementer mot slutten av året, men de vil være tellende for 2022. I Quarteira i Portugal er det tid for Europacup og sesongavslutning for Lotte Miller. Spenningen er til å ta og føle på gjennom hele løpet, og ikke minst når Miller velter på sykkelen i en rundkjøring. Hun havner 30 sekunder bak den nye lederen, og er nr to ut på løpingen. Det tar henne ikke lang tid før hun igjen tar over ledelsen og kan løpe over målstreken med målseilet over hodet!

Her er Lotte i Yokohama. Fotograf: Janos Schmidt.

Enda en verdensmester – igjen

I 2019 ble Gustav Iden verdensmester på Ironman 70.3 i Nice. Til start i St. George i Utah stiller både Iden og Blummenfelt sammen med mange sterke konkurrenter. De norske utøverne er i føringen fra start, og det er Gustav Iden som nok en gang krysser målstreken først og forsvarer sin verdensmestertittel. Nå kan Norge skilte med en olympisk og to verdensmestere i triatlon. Men, det skal komme mer!

Gustav Iden i USA. Foto: Mikal Iden

Ironmandebut

Ettersom serien og cupen for 2021 er over ønsker utøverne å kjøre noen nye utfordringer. Gustav bestemmer seg for å doble distansen å gå for en full Ironman. Tanken var å kjøre det i California, men på grunn av ekstremt dårlig vær ble arrangementet avlyst. Like greit, for Iden var ikke helt i form. Han hev seg på et fly til Florida og et par uker senere er det tid for debuten på Ironman. Ikke bare vinner Iden hele konkurransen med nesten 6 minutter foran andreplassen. Han får også bestetid på en Ironman noensinne.

 

Ups, he did it again.

Vår alles kjære Krstian Blummenfelt var ikke helt ferdig. Han hadde to ting igjen før han tok sesongpause. Først gikk turen til Mexico og Cozumel hvor han også ville gjøre sin debut på en full Ironman distanse. Og det gikk vel som det måtte gå. Han vinner løpet, slår debuttiden til Gustav Iden og ikke minst; får beste tid noensinne på en Ironman. Etter mye frem og tilbake blir det ikke noen offisiell verdensrekord, men raskeste Ironman er det likefult.

 

Formel 1

Da er vel også helt naturlig at Kristian Blummenfelt avsluttet sin fantastiske sesong på en racingbane i Daytona. Riktig nok en stock-car bane og ikke en en formel 1 bane, men med minimalt av restitusjon stiller denne kraft maskinen på startstreken. For to år siden var det Gustav Iden som vant dette løpet. Denne gangen er det Blummenfelt som nok en gang løfter målseilet over hodet. Norge har verdens beste triatlonutøvere!

Utfordringer på rekke og rad

Utfordringene kommer tett, og i Nice er det Casper Stornes som ønsker å prøve seg på nok en Ironman 70.3. Det klarer han til gangs og vinner sin første Ironman 70.3 konkurranse. Det er imponerende hva de norske utøverne presterer. Vetle Thorn reiste til Mallorca og kom i mål som førstemann på sin Ironman 70.0, men på grunn av rullerende start kom det en utøver i mål 9 sekunder senere som får samme tid som Thorn, og dermed delt førsteplass.

2022 – her kommer vi!

Oppsummering 2021_

Kristian Blummenfelt

 • Yokohama 15.mai WTCS 1. plass
 • Lisbon 22.mai WC 1. plass
 • Tokyo 26.jul OL 1. plass
 • Edmonton 21.aug WTCS 1. plass
 • Edmonton VM sammenlagt 1. plass
 • Cozumel 21.nov Ironman - beste tid 1. plass
 • Daytona 04.des Halvdistanse (70.3) 1. plass

Gustav Iden

 • Florida 06.nov Ironman 1. plass
 • St. George 21.sep Ironman 70.3 - WC 1. plass

Lotte Miller

 • Quarteira 07.nov Europacup 1. plass

Casper Stornes

 • Nice 12.sep Ironman 70.3 1. plass

Vetle Thorn

 • Mallorca 16.okt Ironman 70.3 1 (delt)
 • AKJ
 • Ragde Eiendom
 • Trimtex
 • Nordic Choice Hotels
 • Fursetgruppen