Nasjonal ungdomssamling i Orkanger

Rett etter Trøndertri i Orkanger var det en uke nasjonal ungdomssamling på samme sted. Trondheim TK organiserte samlingen, med støtte fra Norges Triatlonforbund. Dette er andre året samlingen har blitt gjennomført, og samlingen ble fort full etter at påmeldingen ble åpnet. Breddesjefen i Norges Triatlonforbund, Frank Pedersen, var tilstede på begynnelsen av samlingen. Han tok en prat med Andreas (Bærumsvømmerne), Nora (Trondheim TK), Tyra (Trondheim TK), og Ole (Soon TK).

Hva er grunnen til at dere meldte dere på samlingen?
Ole: Jeg meldte meg på med en gang påmeldingen åpnet. Det var vel fordi jeg ville bli bedre kjent med de andre triatletene i Norge. Og selvfølgelig for å kunne trene. Jeg har ikke drevet med triatlon så veldig lenge, så da er det danne nye vennskap er veldig viktig.
Vi er så mange her, og det er så bredt nivå, så da finner du alltid noen å trene med. Dermed får du en uke med trening av god kvalitet sammen med andre. Det å trene sammen med andre er viktig i denne individuelle sporten.

Tyra: Samlingen er for min del obligatorisk, som del av rekruttlaget. Jeg hadde blitt med uansett fordi jeg tenker det er en så positiv greie for miljøet i triatlon - for å skape samhold og for at flere blir med lengre. I tillegg får man trent godt og å få hatt det gøy.

Andreas: Jeg ble med fordi resten av gruppa skulle opp. Det med å danne vennskap er viktig. Og så blir jeg kjent med nye folk. Det er gøy å trene med nye folk og med andre trenere.

Nora: Jeg ble med fordi det er sosialt, og så er det artig å være sammen med andre, og trene sammen. Det er gøy.

Hva er det beste med samlinga?
Tyra: Det er det sosiale. Fordi vi som driver med triatlon bor så spredt over et stort geografisk område. Så det å være litt mer samlet over tid trekker.

Nora: Det å være med andre på din alder, det å trene sammen med de som er på likt nivå som deg.

Andreas: Å være sosial og møte andre folk.

Dere trener på morgenen, og så har der en økt etter lunsj. Hva skjer på kveldene?
Ole: Da gjør man egentlig hva man vil. På gutterommet har lyset vært av, slik at de som vil slappe av kan gjøre det. Det er veldig respekt for de som vil slappe av. De som vil gå ut, gjør det og spiller basket og bare vært sosiale sammen.

Tyra: Brettspill, film. Det er rom for å gjøre det man har lyst til. Det er greit med litt frihet også, når det er en så organisert plan resten av dagen.

Nora: Vi pleier å gå ut og spille fotball. Eller vi spiller brettspill

Andreas: Vi leker også gjemsel og så prater vi.

Får dere sove?
Ole: Det er veldig bevisst på at de som vil sove, de får sove. Halv 11 er sovetid, da skal lyset gå av. Alle respekterer det. Det eneste som spiller inn om du får sove eller ikke er om du er for varm.

Tyra: Det er en fordel når man trener såpass mye også. De fleste er slitne på kvelden og har lyst til å få søvn. Det legges også til rette for at dersom noen har behov for å få sovet bedre, så legges det til rette for det med egne rom.
Det er veldig viktig med kvalitetssøvn. Det er vanskelig å stå opp på morgenen uansett.

Ole: Jeg tror alle egentlig vil sove ganske mye, for det er litt diskusjon på hvor lenge man kan sove på morgenen.

Nora: Vil legger oss, og holder lyset av.

Andreas: Vi sovner med en gang.

Andreas, det er første gang du er med: Hva synes du om å sove slik som her?
Andreas: Jeg har vært på fotball- og håndballturneringer. Jeg synes det er veldig gøy å sove i klasserom sammen med andre. Forskjellen nå er at vi sovner med en gang. På fotball-leir er alle fulle av energi og går ut og gjør alt mulig rart. Men nå sover vi for nå er vi helt utslitt.

Vi er på klubbhuset. Det er nesten som på hotell, det er bord med masse mat til frokost, lunsj, middag. Det er foreldre som stiller opp og gjør alt dette. Hva tenker dere om at foreldre stiller opp og tar av ferien sin?
Ole: Jeg fikk jo høre at maten var vilt god før jeg kom. Og den er det. Alt fra frukt og grønnsaker, til kylling og pølser. Det er fire måltider hver dag, man blir ikke akkurat sultne. Det at de voksne stiller opp og lager så god mat gjør at vi vil komme tilbake neste år.

Tyra: Måten de tilrettelegger er kjempebra. Det er også ok om man har allergier. Dette er en viktig faktor for å holde kostnadene nede, slik at flere kan bli med. De får det til uten at det går på bekostning av kvaliteten på maten.

Andreas: Vi spiser syke mengder!

Nora: Mer enn vanlig i allefall.

Er trenerne ålreite?
Ole: Jeg har jo ikke vært så mye i dette miljøet. Nå har jeg fått hilst på alle, og jeg har veldig bra inntrykk. Alle er nye for meg. Alle er kjempebra. De gir meg masse tips og forteller meg hva jeg bør gjøre.

Tyra: Man merker at de har høy kompetanse, og ulik kompetanse mellom de ulike trenerne og godt samspill dem imellom. De legger opp til god kommunikasjon. Vi er heldige å ha mange trenere. Det legges til rette for hva hver utøver vil. Vi har også trenere som er flinke til de ulike aldersgruppene.

Ole: Trenerne er veldig flinke til å individualisere. Hvis du føler deg småforkjølet eller noe, så tilpasser de. En av trenerne fortalte meg at det ikke er vits i å presse gjennom en treningsøkt, det er ikke bærekraftig for resten av uka.

Nora: De er veldig flinke. Det er veldig gøy å være med disse trenerne. De deler inn i forskjellige aldersgrupper og nivåer. Noen trenere blir med de yngre, og noen blir med de eldre.

Andreas: Det er nesten som personlig oppfølging. De passer bra på oss.

Samlinga er kanskje for å bli bedre utøvere. Hjelper samlinga?
Ole: Ja det tror jeg. Vi går gjennom mange økter her. Vi får mange gode ideer på økter vi kan gjøre selv. Det er ikke alle som har egne trenere i klubb. Kanskje har man bare trener på svømming, og ikke på sykling og løping, så da er det bra med ideer på det. Og å ha en uke hvor du kan få inn mange trening, og samtidig ha det gøy med mange andre, gir en boost.

Tyra: Jeg og tenker at dette er en uke, og så skal man fortsette. Det er viktig og bra at trenerne deler det de kan slik at vi som utøvere kan ta bedre valg på egenhånd også. Mange trener mye alene, så da blir dette et høydepunkt i sesongen. Så man får hentet seg inn, gjennom det sosiale, selv om det er mange treningstimer.

Nora: Man blir bedre. Og så får man tips og triks for hvordan man kan gjøre det.

Andreas: Du ser hvor høyt lista ligger for de som er med på rekruttlaget.

Til slutt oppfordret gjengen flere å melde seg på neste år. "Dette er en åpen og inkluderende gjeng. Det er en uke du ikke vil glemme, og du skaper venner for livet. Er du i Bergen, så kan du ta en økt med dine venter i Bergen osv.", avslutter de.

Vi takker for samtalen og ønsker Andreas, Nora, Ole, Tyra og alle de andre lykke til videre!

Bilder fra samlinga

Andreas, Tyra, Nora og Ole

  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Surpas - the future of triathlon
  • Apollo Sports
  • Scandic
  • Kongsberggruppen
  • DNV