Grandfinale og VM i Pontevedra

WTCS grandfinale herrer

To utøvere har dominert denne sesongen; Alex Yee fra Storbritannia og Hayden Wilde fra New Zealand. Spørsmålet før løpet var hvem av dem som skulle vinne VM-serien, selv om Vasco Vilaca fra Portugal og franskmennene Leo Bergere og Dorian Coninx ikke lå så langt bak at seier var umulig for dem. Aussie Matthew Hauser, vår egen Kristian Blummenfelt og franske Pierre Le Corre lå på plassene bak og hadde også reelle pallsjanser. Vetle Thorn lå på 36. plass

Konkurransen var olympisk distanse: Svøm i elv med over 20 grader i vannet, med to runder a 750 meter i vannet, 5 km x 8 runder på sykkel og 4 x 2,5 km teknisk men flat rute i gamlebyen i vakre Pontevedra.

Matthew Hauser satt standarden på svømmingen med en tid under 18 minutter, og spredte feltet godt før syklingen. Vetle hang godt med, 13 sekunder bak. Alle franskmennene lå også som vanlig høyt oppe etter svøm. Kristian som har satset mer på lange løp i det siste, hvor svømmingen kan straffes, var 31 sekunder bak. Yee og Wilde var ca 50 sekunder bak.

Franskmennene startet som de lovet; de kjørte hardt ut på syklingen for å gjøre det vanskeligere for Blummenfelt, Yee og Wilde å komme seg opp i tet. Vilaca og Thorn var de siste som klarte å komme seg inn i fremre gruppe. Wilde var raskest på første runde og kjørte seg opp i «Blummenfelt-gruppen», halvminuttet bak. Gruppene samlet seg aldri, og inn i skiftesonen T2 lå Blummenfelt og Wilde ca. 45 sekunder bak en frontgruppe på 24 personer.

På tross av teknisk løype på løp ble det gnistrende raske tider. Ut på siste runden var tre franskmenn og to tyskere fortsatt med i kampen om seieren. Så det ut til. Wilde hadde løpt forbi begge norske, men var fortsatt 43 sekunder bak. Han trengte en 6. plass for å berge gull i VM-serien.

Det ble et hysterisk spennende spurtoppgjør om pallen. Tyske Hellwig ledet inn på oppløpet, men Coninx vant, med 29.46 på 10-kilometeren. Le Corre tok 3. plassen, med Bergere på 4. Wilde løp seg opp til en 10. plass, på tross av en tur i straffeboksen pga utstyr utenfor boksen i T1. Både Kristian og Vetle hadde også en tid på drøyt 30 minutter, og de løp seg opp til 13. og 18. plass. Yee mistet mye tid på syklingen, men løp seg opp til nummer 30, etter 30:12 på den avsluttende traseen.

Også Vilaca slet på siste halvdel av løpingen. Dermed ble det mye opp ned på totalen. Vetle tok seg opp 6 plasser. Kristian ble nummer 9 til slutt. Coninx vant, Wilde tok sølv og Bergere fikk bronsen.

WTCS Grandfinale kvinner

På festens siste dag var det agegroup og kvinner elite og U23 som skulle konkurrere. I elite kvinner var det Solveig Løvseth som representerte Norge.

Som i herrenes VM-serie, var det tett i toppen. Bare 32 poeng skilte skotten Beth Potter (3309pts) og franske Cassandre Baugrand på de første plassene, men også Emma Lombardi (FRA) og Taylor Spivey (USA) hadde gode muligheter til å ta hjem seieren. Ingen av dem har vunnet serien tidligere. Solveig lå på 41. plass før dagens løp.

Både Beaugrand og Potter er sterke svømmere, og var som forventet godt med inn i T1. Det var sterke svøm-syklister Olivia Mathias (GBR) og Maya Kingma (NED) som kom først opp av vannet. Solveig hadde dessverre en dårlig svøm og var nest sist.

Flere små grupper ble dannet på første runde på syklingen, og det ble kjørt hardt. Mange sterke syklister, som Kate Waugh og Sophie Coldwell (GBP) var i fremre gruppe, sammen med Beaugrand, Potter, Lombardi og Spivey. Dermed ble det vanskelig å kjøre seg opp. Supersterke sveitsiske Julie Derron gjorde en kjempejobb på syklingen og førte gode løpere som Rachel Klamer (NED), tidligere serievinner Katie Zaferes (USA) og Lisa Tertsch (TYS) opp til 13 sekunder bak inn i T2. Solveig hadde ikke mange nok gode syklister til å samarbeide med til å kunne være med i kampen om de beste plassene.

Beth Potter løp en solid 10-kilometer og med 33.26 tok hun hjem seieren. Waugh tok et overraskende sølv med 33.44 på løpingen, mens Beaugrand fikk bronse.

Potter kom sent til triatlon, etter å ha representert Storbritannia VM i friidrett tidligere. 31-åringen vant sitt første WTCS på begynnelsen av denne sesongen, og med fire seiere på toppnivået i internasjonal triatlon i år, vant hun serien totalt, og vil være en favoritt til OL. Det vil også Beaugrand være, som sikret 2. plassen totalt. Lombardi berget 3. og Spivey 4. plassen. Waugh løftet seg 8 plasser og ble nummer 6, bak Coldwell. Tertsch som løp gjennom feltet til 4. plass, ble nummer 7 totalt. Solveig endte som nummer 44.

U23 VM

Sebastian Wernersen representerte Norge i U23. Han har gjort flere gode konkurranser i sommer, så forventninger var høye. Sebastian leverte også meget godt. U23 gjennomførte olympisk distanse.

Ut av vannet lå Sebastian godt an i et jevnt felt. Etter skiftesonen var han nummer 22, 23 sekunder bak ledende Crociani. En rask førsterunde (av 8) førte ham opp i en stor ledergruppe på 24 utøvere. Gruppen holdt sammen inn til T2 skiftesonen, men en utøvers fall rett foran ham, hindret Sebastian fra å få en god veksling. Ut på løp sist i gruppen, hadde Sebastian en ny innhenting å jobbe med. Med sterk løping, hentet han utøver etter utøver. 10-kilometeren ble gjennomført på drøye 32 minutter, og prestasjonen ble belønnet med en sterk 11. plass.

Det var Simon Henseleit fra Tyskland som vant U23, foran franske Passemard og nederlandske Kolkman. I kvinner U23 hadde vi ingen deltakere fra Norge. Her vant Selina Klamt fra Tyskland.

Agegroup

Mange sterke utøvere fra NTNUI representerte Norge i de yngste klassene, og de leverte også svært sterke løp.

Patrick Jakobsen og Peik W Wieland var begge blant de 13 beste i H20, Martin Haug ble nummer 8 i H25. Andrea Vanebo ble nummer 14 i K20 og Hanna Judithe Eriksen ble nummer 7 i K25. NTNUI har blitt ett av de største triatlonmiljøene i Norge. De forteller at mange begynte med triatlon de siste to-tre årene. Selv om de ikke har faste trenere er de flinke til å gi hverandre tips. Vi ser fram til å se denne gjengen i konkurranser igjen neste år!

Andreas Wathne fikk med seg en sølvmedalje i H25.

Hans Fredrik Johansen debuterte med det norske flagget på brystet i H50. Han forteller:

- Triatlon VM i Pontevedra ble en fantastisk opplevelse og det var herlig å kunne prestere mitt aller beste da det gjaldt som mest. Å lære denne flotte byen å kjenne og få konkurrere i de samme løypene som verdenseliten og mot de beste triatletene i verden i min alder var utrolig moro. Løp inn til 5. plass etter mitt livs løp. Med bare sekunder opp til pallen så legges nå planen til neste års VM i Malaga.

Norges Triatlonforbunds president deltar i mange konkurranser gjennom hver sesong, og hun var en av få deltakere på World Triathlon kongressen som orket å konkurrere etter lange politiske debatter og politisk spill fra morgen til kveld. Etter å ha frasyklet den britiske (mannlige) presidenten i oppoverbakke til Pontevedra dagen før konkurransen, var det nok litt sårt å bli forbisyklet av en K70-utøver i en nedoverbakke i konkurransen. Hun sier

- Mesterskapene er høydepunkt. Jeg treffer alltid nye folk med interessante bakgrunner og det er super imponerende å aldersgruppene +70 passere en i løypen!

Foruten visepresidenten ifra Uzbekistan, som tok sølv i sin klasse, er trolig den norske triatlonpresidenten den tøffeste politikeren i internasjonal triatlon.

Kenneth Blom er en av våre mest erfarne agegroupere. Denne gangen ble det en 12. plass i H60 olympisk, samt en 6. plass i supersprinten to dager tidligere.

Geir Ingolfsrud stilte i H80 klassen på aquabike (svøm-sykkel). Han ledet med 7 minutter da han punkterte og måtte bryte konkurransen. Geir har gjort mange sterke konkurranser og tatt medaljer tidligere, og vi gleder oss til å se ham igjen. Han vant også det første triatlon på norsk jord i 1983.