Triatlonforbundets bærekraftstrategi

Vi ønsker at nåværende og kommende generasjoner skal få oppleve triatlon på sitt beste! For at alle skal kunne oppleve mestring, fellesskap og begeistring gjennom triatlon, må miljø, klima, samfunn og økonomi ligge til rette for enhver utøver. Derfor må både vi og alle andre være bærekraftige i hvordan vi opererer. Vi skal feie for egen dør, både ved å holde oss innenfor miljømessige-, naturens- og samfunnets tålegrenser, og gjennom å inspirere andre til å gjøre det samme. Bærekraft skal være en integrert dimensjon i hvordan vi tenker og handler i det daglige. På samme måte som verdiene mestring, fellesskap og begeistring skal bærekraftig være en veiviser i forbundets arbeid.

Stoppe klimaendringene

Klimaendringer er vår tids største utfordring. Konsekvensene inkluderer tørke, store branner, luftforurensning, oversvømmelser, skred, endring i havnivåer og redusert biomangfold. Paris-avtalen forpliktet alle land å jobbe for maksimum 2 ⁰C oppvarming, og helst 1.5 ⁰C. I 2021 er verden på vei mot 2,7 graders oppvarming ifølge FN. For triatlon, som utøves i naturen i vann og på land, er det naturlig å prioritere klima.

Rent vann og gode sanitærforhold og Livet i havet

Vi ser at vannkvalitet er en utfordring både i Norge og i andre land hvor vi konkurrerer. Enkelte vann i Norge kan ikke brukes for triatlon, og enkelte triatlonkonkurranser kan ikke gjennomføres sent på sommeren grunnet kvaliteten på vannet som brukes. Rene strender er også en viktig dimensjon for gode opplevelser. Triatleter er avhengige av godt med oksygen, og over halvparten av oksygenet vi puster inn kommer fra havet. Å ta vare på havet handler derfor ikke bare om å redusere marin forsøpling for oss i norsk triatlon.

Likestilling mellom kjønnene

I Norge og i triatlon generelt står likestilling sterkt. Vi har likevel en lav andel kvinnelige ledere i norske triatlonklubber. Også blant trenere er kvinneandelen lav. Det er bevist mange ganger at politisk, økonomisk og sosial likestilling mellom kjønnene bidrar til en positiv utvikling på alle plan. Norges Triatlonforbund skal jobbe med rettferdig fordeling av makt, innflytelse og ansvar mellom kjønnene.

God helse og livskvalitet

Triatlon er en allsidig og sunn idrett. Det er likevel noen risikoer knyttet til ferdsel på vei og i vann. Ett av målene FN har satt under god helse og livskvalitet er å halvere antall dødsfall og skader i verden forårsaket av trafikkulykker. Triatlonforbundet ønsker å jobbe for at triatleter på trening og i konkurranse skal føle seg trygge. En forutsetning for trygg og rettferdig idrett er at vi også jobber kontinuerlig med å fremme gode holdninger til og kunnskap rundt doping. Forbundet skal fortsette å være Rent Særforbund.

Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner

I 2021 har det blitt satt stort søkelys på sportsvasking. Også i triatlon kjøpes utøvere og brukes i promotering av land hvor rettsikkerheten står svakt. I tråd med formålsparagrafen; Norges Triatlonforbund (NTF) skal arbeide for at alle mennesker gis mulighet til å utøve triatlon, i et trygt og godt miljø preget av ekte utfordringer og ekte mestring, vil vi søke påvirkning internasjonalt for å sikre at utøvere, spesielt jenter, i land med svak rettssikkerhet får trygge rammer og muligheter til å utøve triatlon.

Vi retter også oppmerksomheten mot velfungerende norske institusjoner. For at triatlonsporten skal skape mestring, fellesskap og begeistring for flest mulig er vi avhengige av å jobbe kontinuerlig med godt styresett i klubber og i forbundet sentralt.

Handle nasjonalt, inspirere lokalt og globalt

Vi har størst påvirkningskraft på arbeidet i administrasjonen og styret. Samtidig vil de største effektene komme gjennom hva som skjer i klubber og på arrangementer nasjonalt, og konkurranser globalt. Vi vil søke samarbeid med klubber og andre partnere nasjonalt. Enkelte særforbund har utviklet strandryddeprosjekter og andre tiltak som kan være relevante for oss å inkludere oss i. Globalt vil vi jobbe innad i World Triathlon og Europe Triathlon for å få til bærekraftig utvikling av triatlonsporten.

Bred involvering av frivillige og ansatte i klubber og sentralt vil være helt nødvendig for å sette konkrete og målbare mål og utvikle en handlingsplan for bærekraftsarbeidet.

Suksessfaktorer

  • Sørge for bred involvering og engasjement i utvikling av mål og handlingsplan
  • Etablere kunnskap om forbundets positive og negative fotavtrykk på miljø og klima
  • Gjennomføre sertifisering gjennom Miljøfyrtårn eller lignende
  • Søke midler fra stiftelser og samarbeidspartnere for å få nødvendige midler til å nå målene og gjennomføre handlingsplanen
  • Innarbeide bærekraft i styrets arbeid, vanlig drift, alle handlingsplaner og aktivitet.

Vi ser det er vanskelig å jobbe kontinuerlig med bærekraft på siden av annet arbeid, både i forbundet sentralt og i klubber. Derfor, ta det med inn i vanlig drift. I møte med arrangementsansvarlig, leverandører, sponsorer, idrettsråd og idrettskrets, diskuter bærekraftsutfordringer. Ofte kommer gode samarbeidstiltak ut av slike samtaler.

 

  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Surpas - the future of triathlon
  • Apollo Sports
  • Scandic
  • Kongsberggruppen
  • DNV