Vinterfest på Heistadmoen skistadion

På tross av strenge koronaprotokoller og begrensinger i support og publikum, var det feststemning på Heistadmoen 21. februar. Triatleter er sulteforede på konkurranser, men endelig fikk vi NM i vintertriatlon. Arrangementet var akkompagnert av korpsmusikk. Garden marsjerende ned til start- og målområdet og spilte med jevne mellomrom. Det skapte en ærbødig stemning, spesielt da det ble fanfare for hver medaljeoverrekkelse. På Heistadmoen hilste vi på mange nye triatleter, flere av dem fra klubber nyinnmeldt i Norges Triatlonforbund, deriblant Geilo IL og IF Frøy. Vi ønsker alle velkommen inn i vårt miljø.

Flott løype, tungt føre

Etter væromslag og litt regn dagen før, var det varmt i lufta og det øverste snølaget vått, løst og tungt. Det gjorde at syklingen ble særdeles tung. Noen dro fordel av å ha fatbike, men det var ikke nødvendigvis avgjørende. Henrik Farstadvoll i juniorklassen hadde en snittfart på 22,9 km/t på syklingen, med fatbike men også med imponerende håndtering av sykkelen. Øivind Bjerkseth hadde desidert raskest fart på sykkelen i seniorklassen. Forholdene var en del dårligere enn da juniorene konkurrerte. Øivind var uten fatbike, men med solid erfaring og evne til å få sykkelen til å flyte oppå det «flytende» underlaget.

Løpeløypa besto av en 1-km rundløype som skulle løpes 2 (ungdom), 4 (jr) eller 7 (sr) ganger, med en bratt bakke innledningsvis og deretter ganske lettløpt. En "rolling" syklerunde på 2 km som skulle sykles 2, 3 eller 7 runder og en tøff 2,6 km runde på langrenn som skulle gjennomføres 1, 2 eller 4 ganger. På grunn av at sykletraseen var blytung, og ble dårligere utover dagen, ble seniorenes sykletrasé forkortet til 5 runder.

Tette kamper i ungdomsklassen

Ungdomsmesterskapet startet serien med konkurranser. Totalt deltok 25 utøvere i klassene 13-14 år og 15-16 år, med desidert flest i klasse gutter 13-14 år. Raskest i løpetraseen var Sondre Strande Omland, Kjelsås IL, fra nettopp denne klassen. Emil August Longva, IF Frøy, i samme klasse, og Leo Gundersen, Geilo IL, i gutter 15-16 år, var de neste inn i skiftesonen, halvminuttet bak. Disse, samt Peder Wettre Andreassen, Asker SK i G13 og G15 guttene fra Romeriksåsen SK; Sindre Moe Landén, Elias Ekroll Bjerke og Sondre Elias Skjolden briljerte i sykletraseen. At alle var raskere enn noen av eliteutøverne som startet senere på dagen har nok noe å gjøre med at forholdene var bedre tidlig på dagen, men vi er likevel imponert.

I skisporet var Sondre (Strande Omland) og Leo raskest og de to spurtet side om side helt inn til mål, og vant hver sin klasse. Spurt ble det også mellom Peder og Sindre (Moe Landén) som tok hver sin sølvmedalje.  Emil og Elias fikk hver sin bronse.

Blant jentene var det også tett. Og det ble en sekundstrid mellom raskeste i J13 og J15. Julie Sand-Hanssen i J15 fra Bergkameratene IL kom først inn i skiftesonen etter løp og med raskt skift til sykkel ledet hun med over minuttet innledningsvis på syklingen. Der tok Eline Ekroll i J13 fra Geilo IL henne igjen og fikk flere sekunders ledelse inn i skiftesonen før ski. Begge gikk raskt på ski, med Julie kneppet raskere. Til slutt vant de hver sin klasse. Erle Pedersen fra Høybråten og Stovner IL og Sara Bergsholm Hoven Fra Romeriksåsen SK var også sterke på alle tre disipliner og tok hver sin sølv. Ingvild Horgen fra Skarphedin var yngst av alle og tok bronse. Det gjorde også Johanne Berven Agard fra Geilo IL. Vi gratulerer alle!

  

Theresa Fürstenberg og Henrik E. Farstadvoll er kronet norgesmestre i juniorklassen

Theresa, som representerer Lyn Ski, og Julie Meinicke fra Bærum og Omegn Cykleklubb, som tok sølv, var jevngode i det meste av løpet. Theresa avgjorde på syklingen, med drøyt minuttet raskere fart. Maren Cecilie Mustad fra Langesund TSK, som er tre år yngre, tok tredjeplassen. Totalt deltok 5 juniorjenter.

Junior herrer var dagens største felt og samtidig det jevneste. Det skilte under minuttet mellom de tre pallplassene. Tidligere landslagsmedlem Erik Nygaard Madsen fra Haugesund TK ledet tidlig på løp. Vi kjenner ham som en svært sterk syklist på landeveien, men han fant aldri flyten på terrengsykkelen på dette vanskelige føret og falt bakover i feltet. Casper Rønning og Sivert Ekroll fra Royal SK kom inn i skiftesonen halvminuttet bak Erik, og Casper tok tidlig teten på syklingen. Bakfra kom Henrik Farstadvoll fra IF Frøy som knuste alle på syklingen. Sivert, som var blant de aller raskeste i skisporet, og Casper nærmet seg på den siste øvelsen, men ikke nok til å ta fra Henrik seieren. Magnus Næsset fra lokalklubben Bergkameratene IL leverte et jevnt godt løp og ble nummer fire, mens Brage Buseth Hammerstad fra Hurdal IL var raskest av alle i skisporet og ble nummer 6.

 

Premieutdeling herrer elite

Premieutdeling kvinner elite

Vi gratulerer Elisabeth Sveum og Øivind Bjerkseth, med gull i eliteklassen

I eliteklassen kvinner var det Elisabeth Sveum, Royal Sportsklubb som vant, med tiden 2:01:34. Drøyt 12 minutter senere kom andre kvinne inn i mål. Det var Ine Skjellum fra NTNUI. Emilie Klev Bergheim fra Oslofjord triatlon ble nummer tre. Tidlig i løpet var det Ine som ledet, som med en snittfart på sterke 4:16 pr kilometer på løpingen i snøen hadde over halvannet minutts ledelse inn i skiftesonen før sykling. Elisabeth syklet imidlertid raskere i de blytunge forholdene, og startet dermed i skitraseen i god tid før Ine. Selv om Ine tok innpå i langrennet var det for langt opp til å kunne utfordre Elisabeth. Emilie og Miriam Sivertsen fra Sagene IF knivet om den siste pallplassen, en kamp Emilie vant med god fart i skisporet.

I herreklassen var det langt jevnere blant medaljevinnerne. Øivind Løining Bjerkseth fra Royal Sportsklubb og Hans Christian Tungesvik fra samme klubb ledet tidlig, med en snittfart på 3:37 pr kilometer i løpetraseen.  Med bedre fart i skiftesonen ledet Øivind ut på sykkel, og herfra og inn var han alene i front. På syklingen hadde han en snittfart på 16.7 km/t. Det kan virke tregt, men det var desidert den raskeste farten i sykkeltraseen blant seniorene. Dette viser hvor tunge forholdene i sykletraseen var.

Kristian Grue fra Ullensaker Cykleklubb var drøyt halvminuttet bak etter løp, men fikk god fart på sykkelen. Han syklet til slutt forbi Hans Christian. Hans Christian var suverent raskest på ski, og nærmet seg Øivind runde for runde. Øivinds ledelse var så stor at det likevel ikke var nok, og han vant 1:22 foran Hans Christian og 3:51 foran Kristian.

Halvveis opp bakken på løp, elite/agegroup

Stor spredning i feltet for agegroup

I agegroup gjorde Stina Meinicke fra Oslostudentenes IK det så bra at vi gjerne ser henne kjempe om medaljene i eliteklassen neste år. Også Ingeborg Solberg fra Ringerike SK i K35 gjorde en solid konkurranse fra start til mål. Vi applauderer også de to startende i K50, Anne Marie Hausland fra Arendal Triathlon og Jorunn Falkeid Hagesæther fra Haugesund TK, som beviste at å være eldst kan bety at man har masse god trening i banken. De gjorde begge solide løp.

I herreklassene var Jonas Nermoen fra IF Frøy i M35-klassen sterkest. Også han kunne kjempet om medalje i eliteklassen dersom han hadde stilt der. I klasse M45 var det også deltakere som håndterte syklingen bra. Per-Gunnar Mustad fra Langesund STK som vant klassen og Dagfinn Bang-Johansen fra IF Frøy som ble nummer to avgjorde med noen av de sterkeste sykkelsplittidene i hele agegroupfeltet. For plasseringen dem imellom, var Per-Gunnars fart i skiftesonen mest avgjørende. Per Saastad og Håvard Olden hadde en jevn fight i M50, en kamp førstnevnte vant. Eldste utøver stilte alene i M60. Vi gratulerer Harald Sørensen fra Oslofjord Triatlon med seier.

VM i vintertriatlon 2019

VM i vintertriatlon 2019

ITU (World Triathlon) kommuniserte nylig at neste års VM vil holdes i Asiago den 9. og 10. februar. Asiago ligger nord-øst i Italia, og det vil konkurreres i ca 1500 meters høyde.

LES MER
Rapport fra VM i vintertriatlon 2020

Casper Rønning rapporterer fra turen til VM i Asiago

Casper Rønning vant juniorverdensmesterskapet i vintertriatlon denne helgen, på tross av at han var yngst i feltet. Casper er 16 år og dominerte juniorkonkurransen fra begynnelsen av. Marte Katrine Myhre var også med i front på begynnelse …

LES MER
Første NM i vintertriatlon på flere år

NM vintertriatlon

Vi har merket oss en enorm interesse for NM i vintertriatlon, som vil foregå på Heistadmoen skistadion om to uker. Her skal de yngre utøverne løpe 2 km, 4 km sykling og 2,6 km langrenn. Juniorene får nesten dobbelt så lang trase, mens eli …

LES MER
Norsk tropp reiser til vintertriatlon-VM i Asiago 9.-10. februar

VM i Asiago 9.-10. februar

Den andre helgen i februar er det duket for VM i vintertriatlon i Asiago, Italia. Norge har tre startende i eliteklassen for herrer, en i kvinner elite, en herre i U23 samt en utøver som stiller i agegroup-VM. Selv med et lite norsk lag e …

LES MER
  • AKJ
  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Surpas - the future of triathlon
  • Scandic
  • Kongsberggruppen
  • DNV